Search the catalogue

Language

Biblioteken i Fyrstad

Biblioteken i Fyrstad

Nu blir vi Biblioteken i Fyrstad tillsammans med Lysekil, Uddevalla och Vänersborg. Det här behöver du veta

Biblioteken är stängda 23/3 - 30/3 

 • I samband med att biblioteket går med i Biblioteken i Fyrstad byter biblioteket biblioteksdatasystem. De system som behövs för att använda biblioteket kommer inte att vara tillgängliga.
 • Stadsbiblioteket, Sylte bibliotek och Kronan bibliotek har stängt mellan 23/3 - 30/3.
 • Bokbussen kommer inte köra några turer under stängningsveckan.  
 • Du kommer kunna lämna tillbaka lånade böcker/medier i bokinkast vid Stadsbibliotekets entré. (Kungsgatan 25, Folkets hus.)
 • Biblioteken öppnar igen fredag 31/3. Sylte Bibliotek öppnar 3/4.

 

Kontakt

Eftersom bibliotekspersonalen i samband med detta kommer att utbilda sig i det nya systemet kommer du inte att kunna nå oss via telefon när vi har stängt. Du kan i stället nå oss via e-post: stadsbiblioteket@trollhattan.se eller ringa Trollhättans stads kontaktcenter 0520–49 50 00.

 

Driftstopp för e-tjänster och Mina sidor

 • Du kommer inte att kunna logga in på Mina sidor, söka i bibliotekskatalogen eller använda dig av våra digitala tjänster mellan 23/3 - 30/3.
 • Har du en minneslista på Mina sidor? Den kommer inte följa med i nya systemet. Kopiera eller skriv ut den senast 22/3 om du vill spara den.

 

Biblioteken öppnar fredag 31/3.

 • Ditt bibliotekskort blir spärrat vid övergången till nya systemet.
 • För att låna, reservera och i övrigt använda biblioteket, kommer du att behöva godkänna ett nytt användaravtal som gäller för Biblioteken i Fyrstad. Det kan du göra från och med fredag 31/3 när biblioteket öppnar igen.
 • Vi kommer ha en ny gemensam webbplats från och med 31/3 www.bibliotekenifyrstad.se

 

Vanliga frågor och svar

Varför behöver biblioteken ha stängt?
När Biblioteken i Trollhättan går in i samarbetet och blir en del av Biblioteken i Fyrstad kommer vi att få ett nytt bibliotekssystem och en ny webbplats. Under övergången kommer inte de system som behövs för att använda biblioteket att vara tillgängliga. Därför behöver biblioteken vara stängda under övergången.

Under dessa dagar kommer dessutom bibliotekspersonalen att utbilda sig i de nya systemen.

Kan jag använda biblioteket på något sätt under de dagar det är stängt?
Nej, du kommer inte att kunna använda biblioteket under de dagar det är stängt. Bibliotekslokalerna kommer att vara stängda och det kommer inte gå att reservera böcker, göra omlån eller använda våra digitala tjänster, till exempel Biblio, Cineasterna och PressReader.

Du kommer däremot kunna lämna tillbaka böcker och andra medier i bokinkastet vis Stadsbibliotekets entré (Kungsgatan 25, Folkets hus).

Kommer mitt bibliotekskort att fungera som vanligt när ni öppnar igen?
Nej. Från och med 31 mars kommer ditt användarkonto att bli inaktivt. Du behöver dock bara signera ett nytt användaravtal för att bibliotekskortet, och ditt användarkonto, ska bli aktivt igen.

Vad händer med bibliotekets digitala tjänster?
Alla bibliotek i Fyrstad kommer att erbjuda ungefär samma digitala tjänster. Eftersom dessa tjänster idag varierar mellan de olika kommunerna, innebär detta i praktiken att vissa tjänster tillkommer och andra tjänster byts ut.

Biblioteken i Fyrstad kommer att erbjuda följande digitala tjänster:

 • Tidningstjänsten Pressreader
 • Biblio för e-böcker och e-ljudböcker
 • Språkappen uTalk
 • Alex författarlexikon
 • Cineasterna för strömmande film

Vad är Biblioteken i Fyrstad?
Biblioteken i Fyrstad är en samverkan mellan folkbiblioteken i de fyra kommunerna Lysekil, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Denna samverkan innebär bland annat att biblioteken har gemensamt biblioteksdatasystem, webbplats och mediebestånd.

För dig som använder biblioteket innebär samarbetet framför allt att du får tillgång till ett större medieutbud och service på alla anslutna bibliotek. Du kommer att kunna låna, reservera och lämna tillbaka medier på vilket bibliotek du vill i de fyra kommunerna.
 

Kommer samma låneregler att gälla för alla bibliotek?
Ja, alla bibliotek som ingår i samarbetet Biblioteken i Fyrstad kommer att ha samma låneregler när det gäller till exempel lånetid, förseningsavgifter, åldersgränser med mera. 

Vissa avgifter, till exempel avgifter för utskrifter och kopiering, kommer dock fortfarande att skilja sig åt mellan biblioteken i de fyra kommunerna.

Tack för din förståelse!
Eftersom vi kommer att få ett helt nytt bibliotekssystem som bibliotekspersonalen håller på att sätta sig in i, kan det ta lite längre tid att utföra vissa moment. Vi lovar att försöka hjälpa dig så bra vi kan och hoppas på din förståelse för detta.