Search the catalogue

Language

sv-se en-gb
angle-left Bibliotekens nya tjänster och tips i coronatider.

Bibliotekens nya tjänster och tips i coronatider.

Läs mer om lånetider, utökad service, bibliotekets e-tjänster och information om coronaviruset. Dessutom tips om en nedladdningsbar bok om Corona för barn.

Längre lånetid

Just nu får du ha böckerna hemma i sex veckor. Den längre lånetiden gäller inte för film, tidskrifter, 7-dagarslån och andra medier med kortare lånetid.

Omlån

Om du har PIN-kod kan du själv låna om dina böcker på Mina sidor. Det går också bra att ringa biblioteket (tel. 0520-49 76 50) eller maila.

Om du är sjuk eller krasslig

Då ska du inte besöka biblioteket, men du kan låna e-böcker och sköta vissa biblioteksärenden hemifrån.

E-böcker och e-tidningar

Om du har bibliotekskort och PIN-kod kan du läsa e-böcker och e-tidningar från biblioteket. I appen Biblio kan du låna både e-böcker och e-ljudböcker. I tjänsten PressReader kan du läsa tidningar på nätet. 

Litteraturbanken finns äldre svensk skönlitteratur som går att läsa direkt på webben. Mycket kan även laddas ner i eboksformat.

Återlämning

Stadsbibliotekets återlämningsbox utanför Folkets Hus Kulturhusets entré på Kungsgatan är öppen dygnet runt.

Hemkörning

Nu kan du som är 70+ eller tillhör en riskgrupp få böcker hemkörda! 

 

  • Du som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp kan nu få böcker levererade hem till dörren. Lånetiden är 6 veckor (gäller inte t.ex. film, tidningar och böcker som det är kö på). Böckerna körs ut på onsdagar.
  • Gör din beställning genom att ringa till biblioteket (tel. 0520-49 76 50). Ring senast måndag kl. 17 för att få böcker levererade samma vecka.
  • Du lämnar tillbaka böckerna själv på Stadsbiblioteket, Kronan, Sylte eller bokbussen. Stadsbiblioteket har en återlämningsbox som är öppen dygnet runt utanför entrén.
  • Hemkörning erbjuds för dig som bor i Centrum, Hjortmossen, Skoftebyn, Lextorp, Kronogården, Sylte, Stavre, Halvorstorp, Strömslund, Björndalen och Skogshöjden.
  • Med reservation för ändringar. Tjänsten erbjuds så länge det finns tillräckligt med personal.
  Film: Per Ivarsson Trollhättans Stad.

Takeaway

Beställ en take away-kasse! Ring till Stadsbiblioteket (tel. 0520-49 76 50) och beställ de böcker du vill ha. Du kan beställa under veckan och hämta kassen i bibliotekets entré nästkommande måndag mellan kl.11-12.

Snabbkassar

Perfekta för dig som har bråttom, eller som inte vill botanisera så länge på biblioteket nu under pandemin. Varje kasse innehåller 5 böcker med olika tema, t.ex. deckare, klassiker och feelgood. Bara att plocka den kasse du vill ha och låna som vanligt! Kassarna hittar du vid utlåningsautomaterna på Stadsbiblioteket.

Sylte bibliotek hjälper dig med lånen

Låna utan att gå in i biblioteket. På Sylte bibliotek kan låntagare som inte vill komma in i biblioteket få sina böcker i entrén. Personalen lånar det som önskas åt låntagaren som får med sig böckerna direkt. Det som krävs är förstås legitimation eller bibliotekskort.

Information om coronaviruset

Här hittar du aktuell information om viruset covid-19:

 

Tips - nedladdningsbar bok om coronaviruset för barn

Alfabeta har i samarbete med Gruffalons skapare Axel Scheffler, och det engelska bokförlaget Nosy Crow tagit fram en digital bok för barn om coronaviruset.

Läs mer och ladda ner boken på Alfabeta förlags webbplats.

Tips - digital faktabok om coronaviruset

För att alla lärare och elever ska få tillgång till lättillgänglig information om viruset ger Nypon förlag ut boken "Fakta om Covid-19" digitalt och helt kostnadsfritt.

Läs boken "Fakta om covid-19" här