Personalens boktips

Tips

Nytt och kommande

Topplistor

Presidentens hatt
View title Debug

Presidentens hatt

Året är 1986 och revisorn Daniel Mercier passar på att unna sig ett restaurangbesök. Hans fru och son är bortresta. Döm om hans stora förvåning när Frankrikes president- Francois Mitterand-med sällskap sätter sig vid bordet bredvid. Daniel lyssnar helt hänförd. När det fina följet lämnat restaurangen glöms något kvar. Presidentens hatt! Daniel kan inte låta bli. Snabbt sätter han hatten på huvudet och lämnar restaurangen. Nu ändrar sig livet radikalt för Daniel. Det trista jobbet byts ut och han lämnar Paris med fru och son och får ett jobb han älskar. Var det hatten som gav honom kraften? Ja, det vill han tro så förtvivlan blir stor när han glömmer hatten på ett tåg.

Det råkar bli en ung kvinna vid namn Fanny som hittar hatten på tåget. Det ösregnar ute och hon rycker med sig den för att använda som regnskydd. Hon gillar hatten. Sakta börjar hennes liv förändras också. I flera år har hon haft ett förhållande med en gift man. Plötsligt får hon styrkan att lämna honom. Hon får kraft att börja skriva noveller. Av en nyck lämnar hon hatten på en parkbänk.

Pierre var en framgångsrik skapare av parfymer. Han kallades Näsan för sin talang att sätta ihop dofter. En dag smyger sig depressionen på honom. Denne oerhört stilige man låter hår och skägg växa, kläderna hänger och i åratal driver han bara omkring till sin fru, den uppburna konsertpianistens, stora sorg. Han hittar hatten på parkbänken, sätter den på sig och sakta förändras även hans liv. Hatten på och skägget av kan man säga. Vid ett brasseribesök förväxlas hans hatt med en annan.

Sist ut i hattkavalkaden är Bernard - hög chef på AXA som lever ett förljuget liv i societeten. Hans hatt sitter numer på Pierres huvud och Bernhard har presidentens hatt. Vid en middagsbjudning får han nog och säger vad han tycker i det lilla snobbiga sällskapet. Är det hatten som ger honom kraft?

Genom hela historien försöker Daniel likt en detektiv hitta och få tillbaka hatten. Band knyts mellan de fyra. En mycket humoristisk och tänkvärd pärla.

Similar titles from the collection

Search

Language