Sök

203247
Allt går sönder [Elektronisk resurs] / Chinua Achebe ; översättning: Ebbe Linde ; förord: Per Wästberg ; illustrationer: Uche Okeke.
Allt går sönder [Elektronisk resurs] / Chinua Achebe ; översättning: Ebbe Linde ; förord: Per Wästberg ; illustrationer: Uche Okeke.
Av: Achebe, Chinua 1930-2013 (Författare/medförfattare)
Utgivningsår: 2006
Språk: Svenska
Medietyp: E-bok
Kategori: Skönlitteratur
Förlag: Tranan :[eLib [distributör]]
ISBN: 9185133469 9789185133468
Omfång: Text och bild
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Inne: 0
Totalt antal lån: 0
Antal lån i år: 0
Antal reservationer: 0
Innehållsbeskrivning
[Chinua Achebe är portalfiguren i den moderna afrikanska litteraturen. Hans debutroman från 1958 Allt går sönder har blivit en klassiker. Den skildrar kollisionen mellan det traditionella Afrika och det Europa som med vapen och mission beredde vägen för hundra år av kolonialism. Huvudpersonen, Okonkwo, bjuder motstånd mot intrånget. Andra i hans krets inser snabbt att det är mer lönande att ge upp det gamla och invanda och anpassa sig till den nya civilisationen. Men Okonkwo – en stolt krigare och framgångsrik medlem av sin klan – kan inte förstå att allt inte kan bli som förut. Okonkwo ställs inför en stor övermakt och liksom i en klassisk tragedi möter han oväntade utmaningar och tvingas till ödesdigra handlingar. Det blir både hans egen och hans gamla livs undergång – allt går sönder. I en klar och enkel stil utforskar och skildrar Achebe i ett dramatiskt händelseförlopp inledningen till den djupgående omvandling av Afrika vars konsekvenser världen fortfarande dignar under. Chinua Achebe och Allt går sönder presenteras i ett förord av författaren Per Wästberg, framstående kännare och introduktör av afrikansk litteratur. I boken ingår också en essä: Igbofolkets kultur och historia av Don C. Ohadike. Ohadike är liksom Achebe själv igbo och han ger läsaren en inblick i igbofolkets kultur, en för de flesta av oss okänd värld. [Elib]

En klassiker från 1959 om den vita människans klåfingrighet – lika aktuell idag. Borde läsas av alla vita människor och vara obligatorisk i skolan.
2018-03-13
botilda1

Alex författarlexikon

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

Språk