sv-se en-gb
angle-left Andra sätt att låna e-böcker

Andra sätt att låna e-böcker

Låna och lyssna via bibliotekets webbplats

I bibliotekets app Biblio är det lätt att läsa och lyssna på e-böcker. Om du inte kan använda den finns det andra alternativ:

Lyssna på dator

1. Logga in på bibliotekets webbplats.

2. Leta upp en e-ljudbok som du vill lyssna på. Kombinera din sökning med ordet "e-ljudbok".

3. Klicka på "Lyssna i dator".

4. Ljudboksspelaren öppnas nu i ett nytt fönster. Uppspelningen startar automatiskt.

5. Nästa gång du vill lyssna loggar du in på bibliotekets webbplats och går till "Lån/låna om" under "Mina sidor". Välj den bok du vill fortsätta att lyssna på.

Tänk på att e-ljudboken strömmas över internet. Om du använder en mobil uppkoppling kan extra kostnader tillkomma från din operatör. Om datorn går in i vila avbryts uppspelningen.

Läsa e-böcker

Det går att läsa e-böcker på dator, läsplatta eller i apparna Aldiko och Bluefire Reader. Du behöver skapa ett användarkonto hos Adobe. Detta beror på att böckerna är kopieringsskyddade. Barn under 13 år kan inte skapa egna Adobe-konton.

Läsa i dator

1. Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions.
  2. Auktorisera Adobe Digital Editions med ditt Adobe-ID.
  3. Logga in på bibliotekets webbplats.
  4. Leta upp en bok du vill låna. Kombinera din sökning med ordet "e-bok".
  5. Klicka på länken "Låna: ladda ner".
  6. Klicka igen på samma ställe på "Öppna: ladda ner".
  7. Nedladdningslänken öppnas i Adobe Digital Editions. Boken laddas ner automatiskt.

Läsa i läsplatta

1. Läs bruksanvisningen för din läsplatta. Att föra över böcker fungerar olika beroende på vilken typ av läsplatta du har.
  2. Installera Adobe Digital Editions och auktorisera med ditt Adobe-ID.
  3. Logga in på bibliotekets webbplats och låna en e-bok.
  4. Ladda ner e-boken till Adobe Digital Editions.
  5. Koppla din läsplatta till datorn.
  6. Gå till biblioteksvyn i Adobe Digital Editions. Din läsplatta kommer att synas som en enhet där.
  7. Auktorisera läsplattan med ditt Adobe-ID.
  8. För över boken till läsplattan.

Om du har en läsplatta från Sony ska du istället använda programmet Sony Reader.

Läsa i e-boksappar

Du kan läsa e-böcker från biblioteket i apparna Aldiko (för Android) och Bluefire Reader (för Iphone/Ipad). Bluefire Reader är en app man måste köpa.

1. Ladda ner appen till din smarta telefon/surfplatta.
  2. Auktorisera appen med ditt Adobe-ID.
  3. Logga in på bibliotekets webbplats och låna en e-bok.
  4. Ladda ner e-boken.
  5. Om ett nytt fönster öppnas med en länk som slutar på .acsm eller .epub, välj att öppna länken i din e-boksapp.
  6. Boken dyker upp i e-boksappen och du kan börja läsa.