Sök

Radioknappar - sökruta

Katalogen Webbplatsen

Felmeddelande

Instruktioner - ljudböcker

Instruktioner - ljudböcker

Det är tillåtet att kopiera bibliotekets ljudböcker till mp3-spelare för eget bruk.

Föra över mp3-bok till mp3-spelare

 1. Anslut din mp3-spelare till datorn via usb-kabeln och välj ev. Öppna enhet för att visa filer.
 2. Mata in mp3-skivan i cd-facket och öppna mappen. Det brukar ske automatiskt, annars går du via Den här datorn.
 3. Markera alla mp3-filer på skivan. Högerklicka på de markerade objekten och välj Kopiera.
 4. Leta nu upp mp3-spelaren via Den här datorn (visas som Flyttbar disk). Gå in i mappen Music eller motsvarande. Högerklicka och välj Nytt > Mapp. Döp mappen som bokens titel. Öppna den nya mappen, högerklicka och välj Klistra in.
 5. Om du för över filer till din spelare via ett program öppnar du först programmet och väljer där att kopiera skivan (kan även heta konvertera, rippa eller importera).
 6. När du är klar, mata ut skivan och mp3-spelaren.

Föra över mp3-bok till Iphone

 1. Öppna programmet Itunes. (Ladda ner Itunes)
 2. Klicka på symbolen längst upp till vänster för att öppna en meny. Klicka på Inställningar.
 3. Välj fliken Avancerat. Bocka för "Kopiera filer till mappen iTunes Media när du lägger till i biblioteket".
 4. Mata in mp3-skivan i datorns cd-fack. Klicka på "Den här datorn" så att ett nytt fönster öppnas. Dubbelklicka på ikonen för mp3-skivan i cd-enheten. Markera alla mp3-filer (till exempel genom att trycka Ctrl+A). Dra filerna till Itunes-fönstret eller tryck Ctrl+C för att kopiera och Ctrl+V för att klistra in i Itunes.
 5. Filerna lägger sig som ett album under rubriken Musik. Högerklicka på omslagsbilden och välj "Visa info".
 6. Svara "Redigera objekt" på frågan som kommer upp.
 7. Välj fliken Alternativ. Ändra Medietyp till Ljudbok. Välj Ja i menyn "Kom ihåg plats". Klicka på OK.
 8. Nu har boken hamnat under kategorin Böcker, byt visning i menyn uppe till vänster på skärmen.
 9. Koppla in din Iphone till datorn. Klicka på Fortsätt om det kommer upp en dialogruta. Svara Lita på, på telefonens skärm.
 10. Klicka på Iphone uppe till höger på skärmen. Bocka för att Iphonen bara ska synkronisera markerade låtar och videor under fliken Sammanfattning.
 11. Gå till fliken Böcker. Bocka för Synkronisera ljudböcker och välj därefter Markerade ljudböcker. Bocka för boken som du vill synkronisera till din telefon. Klicka på Utför.
 12. När du är klar matar du ut skivan och Iphonen.

Föra över cd-bok till mp3-spelare

 1. För att föra över en cd-bok måste du göra om filerna till mp3-format (eller AAC för Ipod/Iphone). Det gör du via till exempel Windows Media Player eller Itunes.
 2. Öppna programmet på datorn. Gå in i inställningarna och ange att cd-skivor ska kopieras till mp3-format (eller AAC för Ipod/Iphone).
 3. Mata in den första cd-skivan. Kontrollera att den har fått rätt namn; det är viktigt för att skivorna ska spelas i rätt ordning. Om inte kan du redigera informationen. Varje skiva bör heta som bokens titel, men numreras: t.ex. "En_harrgardssagen_cd1". Undvik å, ä, ö och mellanslag. Filerna kan i sin tur t.ex. döpas till 0101, 0102 o.s.v.
 4. Välj programfunktionen kopiera (kan även heta konvertera, rippa eller importera).
 5. När alla skivor är kopierade, anslut din mp3-spelare till datorn via usb-kabeln och välj ev. Öppna enhet för att visa filer.
 6. (Använder du Itunes, hoppa till punkt 9) Öppna Den här datorn och leta upp mappen med ljudboksfilerna, till exempel i Min musik.
 7. Markera den eller de mappar som du vill föra över till mp3-spelaren. Högerklicka på de markerade objekten och välj Kopiera.
 8. Leta nu upp mp3-spelaren via Den här datorn (visas som Flyttbar disk). Gå in i mappen Music eller motsvarande. Högerklicka och välj Klistra in.
 9. I Itunes: Markera först alla filer, högerklicka och välj Visa info. Ange sedan att filerna är av medietyp Ljudbok. Bocka i Kom ihåg uppspelningsplats. När du ansluter din spelare kommer den att dyka upp i programmets vänsterkolumn. Dra över de skivor som du vill kopiera till din spelare alternativt till en spellista som du synkroniserar med spelaren.
 10. När du är klar, mata ut mp3-spelaren.

Logga in